Multe ne-ați întrebat ce puteți să faceți ca să aveți unghii mai sănătoase și mai puternice și ce fel de alimente ar fi potrivite consumului pentru stimularea creșterii lor. Așa că astăzi ne-am propus să desfacem firul în patru, să dezbatem această temă și să vă oferim câteva informații importante când vine vorba de sănătatea unghiilor și dietă.
Trebuie să luați în calcul că orice modificare a aspectului, texturii sau formei unghiilor voastre poate indică deficiențe de nutrienți. Dacă sesizați acest lucru, vă sfătuim să vă consultați cu specialistul vostru în îngrijirea unghiilor care vă poate da cele mai bune sfaturi – unghiile îți vor mulțumi mai târziu.
ȘTIAI CĂ? Părul și unghiile sunt fabricate din același tip de celule create și organizate în mod diferit și necesită aceiași nutrienți pentru a crește sănătos.
Iată care sunt cei mai importanți nutrienți pentru menținerea sănătății unghiilor recomandați de specialiștii în domeniu.
1. PROTEINA
Părul și unghiile sunt făcute în primul rând dintr-o proteină numită keratină. Acest lucru le oferă unghiilor tărie și rezistență și le protejează de deteriorare și stres.
Keratina este extrem de dură, motiv pentru care unghiile și părul se simt mai puternice și mai dure decât restul corpului. Pentru a o produce, corpul are nevoie de aminoacizi pe care îi luăm din consumul suficient de proteine.
Proteinele pot fi găsite în alimente de origine animală precum carne, pește, ouă și lactate, precum și în alimente vegetale, precum soia, leguminoase, fasole, linte, nuci, semințe și cereale integrale.
2. ZINC
Zincul mineral este vital pentru diviziunea celulelor sănătoase, adică părul și unghiile tale au nevoie de un flux constant de zinc pentru a genera celule puternice. Aportul inadecvat de zinc poate contribui la o degenerare a plăcii unghiilor, provocând apariția unor pete albe pe unghii.
Fructele de mare sunt o sursă comună de zinc. În dietele de zi cu zi, îl puteți găsi în anumite cărnuri roșii, în leguminoase și în cereale integrale. Țineți cont de faptul că zincul pe bază de plante nu este atât de ușor absorbit de organism, dar îl puteți lua din soia, năut, fasole neagră, nuci (cum ar fi migdalele și caju) și semințe.
3. CALCIU
Calciul este unul dintre cele mai căutate minerale ale corpului, așa că atunci când sistemul nu are suficient, se vede în sănătatea părului și a unghiilor.
ȘTIAI CĂ? Corpul tău are nevoie de ajutor de la alte vitamine pentru a absorbi corect calciul.
Cercetătorii afirmă că sursele naturale de vitamine sunt mai ușoare pentru organism, așa că poți introduce în dieta ta alimente standard bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate, fasolea albă, frunzele verzi și nucul sau te poți bucura de un ceai de coada-calului pentru a te asigura că obții vitamina D adecvată.
4. MAGNEZIU
Magneziul nu este un mineral binecunoscut, dar se găsește într-o mulțime de alimente delicioase și hrănitoare, este cel mai bun mineral antistres natural și este implicat în peste 300 de reacții din corp, inclusiv în sinteza proteinelor, care este atât de necesară pentru creșterea unghiilor.
Semințele de dovleac sunt cele mai bogate alimente în magneziu, urmate de ciocolata neagră, dar și de cerealele integrale, în special grâul integral, quinoa, migdale, caju, arahide, edamame și fasolea neagră.
5. BIOTINA
Biotina este o vitamină complexă B, cunoscută și sub denumirea de vitamina B7, coenzima R și vitamina H. Ea stimulează creșterea celulelor sănătoase și ajută la metabolismul aminoacizilor care construiesc proteine, atât de esențiale pentru creșterea unghiilor.
Alimentele și suplimentele bogate în biotină pot ajuta la întărirea unghiilor fragile, iar câteva studii mici susțin utilizarea suplimentului de biotină în acest sens, dar NU fără a fi consultat un medic înainte.
Poate fi găsită într-o serie de alimente, cum ar fi banane, leguminoase, gălbenușul de ou, produse lactate, drojdie, somon, avocado, cartof dulce, nuci, semințe și chiar conopidă.
6. ACIZII GRAȘI OMEGA-3
Acizii grași esențiali din omega-3 mențin cheratinocitele sănătoase, ajută la creșterea și hidratarea unghiilor, oferindu-le un aspect strălucitor. În caz contrar, lipsa de acizi grași omega-3 ar putea contribui la unghiile uscate și fragile.
Somonul, tonul, macroul și sardinele sunt pline de omega-3, dar puteți consuma și nuci, semințe de in, ouă, semințe de chia și ulei de semințe de in pentru a obține o doză zilnică potrivită.
SUPLIMENTE VS HRANĂ NATURALĂ
După cum am evidențiat mai sus, o dietă bogată în nutrienți este probabil cea mai bună metodă de a obține unghiile puternice, strălucitoare și sănătoase așa cum ne dorim toate.
Până în prezent, suplimentele de biotină sunt singurul tip care se dovedește a avea un efect posibil, deși pe piață se găsesc comercializate mai multe tipuri de astfel de produse. Recomandarea noastră este să consultați un medic înainte să începeți orice fel de tratament, care poate afecta negativ sănătatea unghiilor.
Încercați, pe cât posibil, să vă alcătuiți o dietă bazată pe nutrienții din alimente, legume, fructe și astfel vă puteți bucura de preparate extraordinare, dar vă preocupați și de sănătatea unghiilor și a voastră în general.