Este lampa UV daunatoare?

Cu siguranta ai auzit aceasta intrebare destul de des din partea multora. Cu atat mai mult din partea femeilor insarcinate care vor sa inteleaga ce au voie sau n-au voie in timpul sarcinii.

Nimic de neinteles pana aici. Este dreptul fiecareia sa caute raspunsuri la intrebarile care o macina insa ce ne facem cand medicul care monitorizeaza sarcina ii interzice sa-si faca manichiura cu lumina UV?

 

Ne-am propus ca in articolul acesta sa vorbim deschis despre mituri si adevaruri legate de lampile UV folosite in saloane, in speranta ca vom demonta aceste temeri construite in mod gresit si fara baza stiintifica!

Sunt lampile UV sigure?

Da, sunt absolut sigure! Mai multe studii stiintifice efectuate de experti din intreaga lume au demonstrat ca lampile UV sunt sigure, dar unii continua sa dezinformeze doar pentru ca au sursele gresite. Cu atat mai grav ca aceasta dezinformare se propaga de catre medici de la care avem asteptari sa-si faca temele. Sa speram ca le vom schimba parerea cu acest articol.

Din pacate, cele mai multe informatii despre subiect sunt contradictorii si confuze. De ce? Pentru ca asa cum acest articol al carui scop este sa elucideze un mister, in acest ocean numit „internet” vei gasi de asemenea si articole menite sa atraga atentia sau sa inspaimante. Daca intentiile nu sunt corecte deci cum ne putem astepta ca informatia sa fie corecta?! Anyways, cred ca un simplu search pe Google si vei descoperi acelasi text copy-paste pe mai multe site-uri/bloguri, cu tot cu greselile gramaticale. Cum se poate asa ceva? Well nu sta nimeni sa scrie articole de calitate iar cum indexarea site-ului este necesara atunci „merge orice”, text sa fie.

Deci lasand la o parte ca informatia este gresita, nu o sa gasesti nici sursa acesteia. Iar pentru a complica si mai mult lucrurile daca intr-adevar iti doresti sa cauti acul in carul cu fan, vei gasi surse care au la baza studii stiintifice necorespunzatoare efectuate de amatori folosind echipamente de testare neconforme care au creat si mai multe confuzii in jurul acestui subiect. Noi am ales sa le dam un nume si anume: producatori din industria de nails. Scopul lor unic este sa-si vanda produsele „sigure” si astfel apeleaza la orice tertip/minciuna/studiu pentru a-i sustine brandul! Think about it!

 

 

 

 

Sunt insa studii stiintifice care au confirmat faptul ca atunci cand lampile UV sunt masurate corespunzator, acestea sunt de cel putin trei ori mai sigure decat lumina soarelui, care bate direct deasupra capului, vara in cea mai torida zi.
Aceste lampi nu ofera siguranta in mod accidental; ele sunt concepute pentru a oferi siguranta. De exemplu, ele emit numai UV-A care este partea cea mai sigura din spectrul UV si chiar si asa, mai mult de 40% din gama UV-A este eliminata complet; UV-B sau UV-C nu sunt folosite pentru a polimeriza. Aceste lampi de unghii contin si niste filtre pentru a permite trecerea doar a celor mai sigure raze UV-A. Prin urmare, intensitatea scazuta a razelor UV emise in combinatie cu filtrarea acestora este principalul motiv pentru care aceste lampi de unghii sunt considerate a fi MULT MAI SIGURE decat lumina naturala a soarelui. Mainile unei cliente ar trebui sa fie plasate sub cele mai puternice lampi de unghii UV timp de doua ore si pielea tot nu s-ar inrosi!

Interesant este ca medicii dermatologi au oferit tratamente medicale cu raze UV pentru psoriazis timp de multi ani si considera ca aceste tratamente sunt foarte sigure. Cand cercetarile stiintifice au comparat serviciile unghiilor UV cu expunerea pielii la tratamentele medicale cu psoriazis UV, s-a stabilit ca un client ar trebui sa isi faca manichiura cu expunere la raze UV, saptamanal, timp de 250 de ani pentru a echivala riscurile asociate cu un singur ciclu al acestor tratamente medicale psoriazice sigure. Acesta este opinia unuia dintre cei mai importanti experti din lume in efectele UV asupra pielii, Dr. Robert Sayre. Acesta a spus referitor la doctorii care sugereaza ca aceste lampi de unghii nu pot fi sigure: „Doctorii sunt exagerati in legatura cu expunerile la raze UV”. Dr. Sayre a testat o gama larga de lampi UV care utilizeaza standarde acceptate la nivel international si echipamente de masurare pentru a determina aceasta utilizare sigura.

Lampile UV sunt folosite timp de opt minute sau mai putin, o data sau de doua ori pe luna, astfel ca clientele au un risc mult mai mare de expunere la raze UV de la soare in timp ce conduc masina spre salon si inapoi decat daca isi fac o viata intreaga manichiura cu lampa UV  🙂

 

Speram ca am elucidat un pic misterul despre cum functioneaza aceste lampi UV si ca astfel vom putea convinge cat mai multe femei, cu atat mai mult pe cele insarcinate, ca a-ti face manichiura cu lampa UV nu a reprezentat niciodata un adevarat pericol pentru sanatatea organismului. Cu siguranta ca ai auzit ca pot aparea alergii din cauza produselor, ca poti ramane fara unghii daca mergi la tehnicianul gresit, ca semipermanenta iti deshidrateaza unghiile, ca dupa ce indepartezi gelul clasic unghiile tale vor fi foita insa nu o sa auzi niciodata ca cineva a fost iradiat de lampa UV folosita la manichiura. Asa cum se iau toate masurile de protectie atunci cand mergi sa-ti faci o radiografie dentara sau o radiografie pulmonara sau whatever, cum am fi putut noi sa dispunem de lampile UV daca nu erau menite sa fie sigure pentru folosirea lor la manichiura? Sau mediciii dentisti cand iti polimerizeaza plomba?

Cum zice englezu’, it doesn’t make sense!

 

 

Doua dintre sursele noastre:

https://probeauty.org/docs/webinars/gel_nails_presentation.pdf

https://www.scratchmagazine.co.uk/feature/industry-expert-responds-to-claims-that-nail-lamps-cause-cancer/

HEALTHY | ETHICAL | PROFESSIONAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *