
Psoriazisul cauzează modificări ale unghiilor de la mâini și picioare, care pot varia de la decolorare la alterarea patului unghial.
Aceste simptome pot avea un impact fizic și emoțional important asupra unei persoane și pot afecta calitatea vieții.
CE ESTE ȘI CUM SE MANIFESTĂ?
Psoriazisul este o boală cronică a sistemului imunitar și debutează cu modificări la nivelul celulelor.
De obicei, celulele pielii se reproduc la fiecare 28-30 de zile. Când o persoană are psoriazis în plăci, sistemul imunitar hiperactiv determină aceste celule să se reproducă la fiecare 3-4 zile. Ca urmare, unele secțiuni vizibile ale pielii sunt groase, roșii, dau mâncărime și se formează în rădăcina unghiilor.
Știai că?
Un studiu publicat în 2016 a arătat că 80-90% dintre persoanele cu psoriazis în plăci au, de asemenea, psoriazis pe unghii. Conform cercetărilor publicate în 2014, 70-80% dintre persoanele cu artrită psoriazică au psoriazis pe unghii, în timp ce 5-10% dintre persoanele cu psoriazis unic nu au alt tip de boală.
SIMPTOME
1. Corodare – formarea de gropi mici (șanțuri) pe unghiile de la mâini sau de la picioare.
2. Separarea plăcii unghiale de patul unghial- uneori, unghia se poate desprinde de patul unghial, care este pielea de sub placa unghială, iar bacteriile pot intra în acest spațiu format și pot provoca infecții, care transformă întregul unghiei într-o culoare închisă.
3. Modificări în forma sau grosimea unghiei – s-ar putea să observați și alte modificări ale texturii unghiilor, iar slăbiciunea structurilor care susțin unghiile poate cauza ca unghiile să se „mănânce”.
4. Unghii decolorate – Culoarea unghiei se poate schimba și s-ar putea să observați o pată galbenă-roșie, galbenă-maro sau albă chiar în patul unghial.
TRATAMENTE
Nu vă îngrijorați, există multe opțiuni de tratament disponibile după diagnosticarea psoriazisului unghiilor. Tratamentele se axează pe îmbunătățirea aspectelor funcționale și psihosociale ale bolii psoriazice ale unghiilor.
Evident, primul pas este îngrijirea preventivă, adică păstrați-vă unghiile uscate și protejați-le de traumă pentru a evita orice fel de efecte adverse. În prezent, nu a fost convenit niciun tratament definitiv și curativ de către experții medicali, dar puteți evalua toate opțiunile de tratament pentru boala unghiilor psoriazice și alegeți cel mai bun regim individual adaptat.
Opțiunile de tratament sunt pur informative și nu înlocuiesc recomandarea medicului dermatolog. Recomandăm vizita la medic și nu auto-diagnosticarea.
1. Corticosteroizi – Tratament cu soluție de corticosteroid cu potență mare sau unguent sub ocluzie, cu înveliș de celofan la culcare. De asemenea, un preparat local cu o combinație de corticosteroid cu mare potență și calcipotriol poate fi benefic pentru unii pacienți.
2. 5-Fluorouracil – Soluție locală de 1% 5-fluorouracil sau cremă de 5% aplicată de două ori pe zi în zona de matrice timp de 6 luni fără ocluzie poate ajuta la procesul de vindecare.
3. PUVA – lumina ultravioleta este foarte eficientă pentru psoriazisul cutanat, dar poate avea un posibil efect advers al PUVA și anume decolorarea unghiilor.
4. Triamcinolon – Acest medicament poate fi administrat la fiecare 4-6 săptămâni. Plierea unghiilor proximale este pulverizată mai întâi cu un spray de agent frigorific pentru anestezie, iar injecția este administrată cu un ac de calibru 30.
5. Terapii sistemice – Au fost utilizate la pacienții cu psoriazis cutanat sever. Puține studii au arătat o îmbunătățire semnificativă a psoriazisului unghiilor cu rezultate pe termen lung. Cele mai frecvent utilizate medicamente sistemice sunt: metotrexat, retinoizi și ciclosporină. Toți cei trei agenți au potențiale efecte adverse grave și toxicitate, iar în majoritatea cazurilor, boala reapare după oprirea terapiei sistemice. Fiți foarte atente la raportul risc / beneficiu în acest tratament deoarece terapiile sistemice sunt rareori o terapie de prim rang pentru psoriazisul unghiilor.
6. Terapia prin mijloace chimice sau chirurgicale-poate fi utilizată ca o terapie alternativă pentru boala psoriazică a unghiilor și include utilizarea de unguent cu uree într-un compus special la unghia afectată sub ocluzie, timp de 7 zile, iar apoi unghia este îndepărtată atraumatic. În timpul intervenției chirurgicale, matricea poate fi eliminată în mod selectiv pentru a împiedica regenerarea unghiei, iar această procedura se efectuează sub anestezie locală.
TIPS
– Mențineți unghiile scurte, se reduce riscul de infectare și se poate împiedica ruperea unghiilor.
– Protejați mâinile cu mânuși de bumbac sau cauciuc, mai ales dacă se utilizează substanțe toxice. Încercați să evitați mănușile de latex, deoarece acestea pot irita pielea sensibilă.
– Hidratați mâinile, picioarele și unghiile cu produse potrivite care le împiedică să se usuce.
– Evitați să vă curățați unghiile cu o perie de unghii sau cu un obiect ascuțit, iar acest lucru va ajuta la prevenirea separării unghiilor.
IMPORTANT
Psoriazisul unghiilor nu este contagios, iar tratamentul la timp poate reduce sau ajuta la controlul simptomelor. Dacă unghiile prezintă simptome de psoriazis sau o infecție fungică, consultați un medic specializat.
O persoană poate fi nevoită să încerce mai multe tratamente înainte de a găsi unul care să funcționeze. Simptomele pot avea nevoie de timp pentru îmbunătățire și pot dura până la un an, iar acest lucru se datorează faptului că placa de unghii crește foarte încet.
Rețineți că simptomele pot să reapară în timp.