Sterilizarea – tot ce trebuie sa stii!

In urma concursului de pe pagina noastra de Facebook unde am intrebat ce parere aveti legata de serviciile de manichiura oferite acasa, am decis sa scriem pe larg despre cel mai discutat subiect printre cliente consumatoare de servicii de nails, si anume sterilizarea si igiena.

Un subiect controversat, dar care necesita atentie sporita datorita factorilor nenumarati si ceea ce implica ei.

STERILIZARE SI DEZINFECTARE

Sterilizati si dezinfectati! Ati auzit aceste cuvinte de o mie de ori impreuna, dar cunoasteti diferenta dintre cele doua si ce inseamna cu adevarat? Intelegerea acestor termeni este importanta pentru a oferi clientilor vostri o experienta ireprosabila, dar si conditii de lucru intr-un mediu care are respectate toate normele de igiena.

Pasii care trebuie respectati pentru a indeplini toate normele pot parea la prima vedere niste lucruri care tin de rutina, dar care sunt imperios necesari pentru a forma echilibrul perfect intre sanatate si functionalitate. Intretinerea corecta a instrumentelor de lucru este un mod prin care iti protejezi clientii, dar si unul prin care ai grija de tine.

Instrumentarul din metal este realizat obligatoriu din inox de buna calitate sau din otel chirurgical si va fi initial curatat, apoi dezinfectat si la final sterilizat. Aceste instrumente pot fi adevarate focare de infectie, asa ca dezinfectarea instrumentarului este prioritatea numarul 1 pentru orice manichiurista. Important este sa nu uitam ca exista o mare diferenta intre dezinfectie si sterilizare! Iata de ce.

Dezinfectarea presupune excluderea posibilitatii de raspandire a agentilor patogeni in mediul de lucru. Sterilizarea produce insa distrugerea tuturor microorganismelor patogene si nepatogene, inclusiv a sporilor acestora. Din cauza ca la ora actuala sunt, din nefericire, foarte frecvente cazurile de contaminare cu virusuri periculoase de tip HIV, hepatite A,B,C etc., inclusiv in cadrul cabinetelor medicale sau a saloanelor de infrumusetare, dezinfectarea si sterilizarea devin primordiale!

Difference-between-Sterilization-and-Disinfection

CUM SE FACE?

In calitate de profesionist care intra in contact cu diferite persoane de-a lungul zilei, este datoria ta sa eviti raspandirea germenilor. In acest sens, trebuie urmati pasii corecti pentru a nu pune in pericol sanatatea ta si a clientelor tale.

ETAPE

In vederea realizarii unei sterilizari corecte, este necesara parcurgerea urmatorilor pasi:

1. Prespalarea instrumentelor – curatarea normala a instrumentelor sub jet de apa pentru indepartarea reziduurilor
2. Presterilizarea – imersia instrumentarului in solutii dezinfectante
3. Spalarea – instrumentele se spala inca o data pentru a indeparta solutia care poate fi coroziva
4. Impachetarea materialului de sterilizat in pungute speciale pentru tipul de aparat folosit (in conformitate cu recomandarile producatorului)
5. Sterilizarea se poate face prin doua metode acceptate, si anume, pupinelul (dispozitiv ster-ilizator cu aer cald) si autoclavul (dispozitiv sterilizator cu abur sub presiune).

STERILIZAREA CU PUPINEL (cu aer cald)

O metoda foarte corecta si eficienta de sterilizare a instrumentarului metalic se produce la etuva sau pupinel, intocmai ca si la instrumentele medicale specifice.

Ordinul 1136/2007 prevede pupinelul ca instrument obligatoriu in orice salon de manichiura.
La acest aparat se produce sterilizarea cu aer cald la aproximativ 125 grade Celsius, dar si la presiune ridicata timp de 40 min, care garanteaza eliminarea tuturor agentilor patogeni nocivi, inclusiv in stare germinativa. Caldura umeda are o putere de penetrare mult mai mare si mai eficienta pe toate suprafetele expuse fata de caldura uscata. Este metoda ideala de sterilizare si a capetelor de freza.

Instrumentarul se asaza in cutii metalice specialie, apoi se introduce in pupinel si se supune operatiunii de sterilizare. Cutiile se pastreaza ulterior in sertare UV pana la folosire. La inceputul operatiunii de sterilizare se introduc in etuva si indicatori sub forma de bandelete de hartie, care isi schimba culoarea in momentul in care sterilizarea s-a realizat cu succes.

Atentie la toate instrumentele din plastic! Acestea nu suporta caldura uscata sau umeda intrucat se deformeaza. Fac referire aici inclusiv la periutele pentru indepartarea prafului, care vor fi initial bine spalate si dezinfectate cu Dentalsept AF Ultra, dupa care vor fi introduse in sertarul UV timp de 35-40 minute sau in baia cu ultrasunete disponibila pe www.poka.ro

Folosirea corecta a acestui aparat presupune:
evitarea supraincarcarii incintei de sterilizare (se va lasa spatiu atat intre pachete, cat si intre pachete si peretii aparatului);
inchiderea cutiilor metalice anterior introducerii in aparat;
intervalul de sterilizare se va masura din momentul atingerii temperaturii optime recomadate, nu inainte;
respectarea programului de sterilizare (aparatul nu se deschide inainte de finalizarea sterilizarii!);
odata finalizat programul de sterilizare, aparatul va ramane inchispana in momentul in care temperatura afisata va fi sub 50°;
utilizarea manusilor din bumbac pentru scoaterea pachetelor din aparat;
examinarea indicatorilor de eficacitate a sterilizarii;
insemnarea capacelor cu datele necesare identificarii instrumentelor sterilizate.
Dezavantajul este ca are un nevoie de un timp indelungat pentru realizarea sterilizarii, in comparatie cu dispozitivul de tip autoclav.

TIPS: Materialele supuse sterilizarii cu caldura uscata pot fi impachetate in cutii metalice neperforate si pungi sau role din hartie/plastic, fabricate special pentru aceasta procedura.

Recomandarea noastra:

Un pupinel extrem de apreciat este cel de la Ceriotti pe care-l gasiti disponibil pe siteuri de specialitate.

Baia cu ultrasunete pe www.poka.ro

STERILIZAREA CU AUTOCLAV (abur sub presiune)
Daca doriti sa oferiti clientelor salonului vostru incredere 100%, atunci va recomandam optiunea de a investi intr-un autclav care, fara doar si poate, va garanta sterilizarea la nivelul unui cabinet stomatologic!

Autoclavul este un aparat utilizat pentru sterilizarea instrumentarului prin expunerea acestora la caldura umeda (abur), la temperaturi de 121°C pentru 1 ora sau 134° C timp de 45 minute.

Materialele supuse sterilizarii cu caldura umeda vor fi impachetate in pungi autoadezive speciale, dupa ce au fost lasate sa se usuce complet.

TIPS: Pe fiecare punga cu instrument se va lipi un indicator de sterilizare care se va innegri cand sterilizarea s-a efectuat, o dovada incontestabila in fata clientelor.

Oricare metoda veti alege, este necesar sa notati fiecare procedeu efectuat intr-un caiet de sterilizare pentru a pastra dovada. In cazul pupinelului veti lipi pe acel caiet cate un indicator innegrit in dreptul caruia veti scrie instrumentarul sterilizat, data sterilizarii si numele responsabilului cu sterilizarea. Daca alegeti autoclavul, atunci in acest caiet veti lipi/capsa bonul pe care aparatul il printeaza.

ATENTIE Mainile murdare si instrumentele nesterilizate sunt principalele surse ale infectiilor. Ranile deschise, secretiile nazale si bucale sunt alte pericole la care clientele pot fi expuse si pot fi evitate usor daca folositi pentru fiecare in parte pile abrazive de unica folosinta, manusi si mascuta.

spalat_maini-727x409

Autoclavul EVOclav se poate achizitiona pe www.poka.ro

WhatsApp Image 2019-05-09 at 13.03.19(1)

Daca pungile autosigilante vi se par scumpe, atunci puteti opta pentru un sigilator propriu - www.poka.ro

WhatsApp Image 2019-05-09 at 13.03.17(1)

Sterilizarea instrumentarului, deficitara in saloanele de infrumusetare

Saloanele de infrumusetare au inca mari probleme, la sase luni de la implementarea legislatiei  europene in domeniu, in privinta sterilizarii riguroase a instrumentarului si evacuarea deseurilor periculoase, potrivit unui raport al Inspectiei Sanitare de Stat a municipiului Bucuresti.

Adrian Neacsu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti, a declarat ca inspectorii sanitari au efectuat in 2018 o inspectie in unitatile de prestari servicii de infrumusetare si intretinere corporala (coafura, frizerie, manichiura, pedichiura, cosmetica, tatuaj si piercing, gimnastica) unde s-au observat nereguli.

“Intrucat acest sector de prestari servicii s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, exista riscul cresterii morbiditatii unor maladii, precum boli ale pielii, hepatite de tip B si C sau SIDA, ce ar putea fi transmise in unitatile respective din cauza lipsei de igiena”, a sustinut Neacsu.

Inspectia Sanitara de Stat a dispus efectuarea in perioada 02.04 – 31.05.2018 a actiunii tematice de control privind verificarea cabinetelor de infrumusetare, a saloanelor de bronzare artificiala si a cosmeticelor profesionale.

Neconformitatile identificate de inspectorii sanitari la cabinetele de infrumusetare, tatuaj si piercing legate de spatiile dentru desfasurarea activitatii de dezinfectie si sterilizare a instrumentarului sunt urmatoarele:

– nu sunt asigurate chiuvete pentru spalarea si dezinfectia mainilor in camera de desfasurare a precedurilors

– nu exista amenajat un spatiu pentru curatarea, dezinfectia, sterilizarea instrumentarului si a materialelor refolosibile in camera de desfasurare a procedurilor;

– nu exista chiuvete pentru spalarea materialelor rezultate ca urmare a efectuarii procedurilor;

– nu sunt incinte separate pentru pastrarea echipamentului, instrumentelor si a articolelor curate, dezinfectante si sterile, precum si pentru depozitarea echipamentelor si materialelor pentru curatenie;

Asadar, ai grija cum iti organizezi spatiul astfel incat sa stai fara nicio grija!

IMPORTANT

 

Nu uitati ca in cazul in care clientul dumneavoastra prezinta o forma de infectie unghiala de tip micotic, panaritii sau traumatisme deschise cu supuratii, este contraindicata inceperea oricarei proceduri de manichiura clasica sau de unghii tehnice pana la vindecare.

Tineti cont de faptul ca este falsa ideea conform careia puteti dezinfecta ustensile prin stergerea lor cu alcool sau spirt sanitar. Germenii si sporii nu se distrug in totalitate, ba chiar mai mult, pot creste si se pot reproduce!

Chiar daca la prima vedere investitia materiala in instrumentarul de sterilizare si in produse antiseptice-dezinfectante pare mai costisitoare, faptul ca veti avea un salon corect dotat din toate punctele de vedere, la care clientii vor apela mereu cu incredere ca procedurile de lucru sunt cele mai bune, va da o nota importanta acestuia, ferindu-l, de asemenea, de eventuale, posibile  repercusiuni legale.

Un tehnician profesionist se remarca nu numai prin talentul, rabdarea si perseverenta sa, ci si prin obligativitatea de a oferi calitate prin serviciile sale, precum si increderea ca siguranta clientilor este deplina chiar si din punct de vedere igienico-sanitar.

Asadar, respecta toti pasii importanti, iar clientele tale vor aprecia cu siguranta munca depusa si te vor recomanda si la alte persoane.

Healthy | Ethical | Professional

10 comentarii la „Sterilizarea – tot ce trebuie sa stii!

 1. Eu ce pot face acasa, cand imi fac unghiile singura de ex? Sterilizare dezinfectare toate procedurile astea nu le poti face acasa si stiu ca sunt importante, vreun sfat??

  1. Atat timp cat tu esti singura persoan care foloseste produsele de manichiura si nu le mai share-uiesti cu altcienva esti safe. Este important totusi sa respecti normele de igiena. Eu inainte sa ma apuc de manichiura de exemplu ma spal foarte bine pe maini iar dupa ce termin folosesc alcool sanitar.

  2. spirtu e cel mai bun dezinfecteaza tot eu doar spirt folosesc pentru curatarea ustensilelor si il folosesc si direct pe unghie

 2. Sterilizarea e foarte importanta si nu peste tot se tine cont de asta!! Uneori nu e suficient sa dezinfectezi…

  1. exact! de aceea si in calitate de clienta poti sa iti pui un semn de intrebare si chiar sa actionezi in consecinta daca observi ca nu se respecta regulile minimale de igiena… ai grija tu de tine inainte sa o faca altii!

  2. Eu mereu intreb daca ustensilele au fost dezinfectate! Deseori primesc priviri ciudate

  3. Asa e nicoleta bine zici sa stii ca putina lume e atenta la aceste detalii

 3. Sunt obsedata de curatenie!! si acasa ma spal pe maini de mult prea multe ori…. ii stresez pe asistenti si medici oriunde ma duc :))))

 4. Daca instrumentele sunt sterilizate in pungi de hartie ce au deja indicator pe ele, mai trebuie lipit un indicator si in caietul de sterilizare?

  1. Buna ziua! Da, trebuie lipit in caiet un indicator de hartie care a fost pe punguta la sterilizare!

Lasă un răspuns