Lampa UV, un pericol pentru sănătate?

Încercăm să clarificăm informația care a fost amplu preluată de presă, fără verificare, despre posibilele riscuri ale utilizării lămpilor UV în manichiură. Este important să ne dăm seama că această „știre” este un mod de a crea panică în paginile și canalele de știri, mai ales că temele importante precum Covid sau război generează din ce în ce mai puțin click-bait.

Ați auzit că lămpile UV utilizate pentru polimerizarea gelurilor pentru unghii ar cauza cancer, boli fatale sau chiar să altereze ADN-ul? Acest fake news nu este o noutate pentru cei din industrie, care știu că aceste „știri” apar periodic și ne fac să ne întrebăm care este scopul lor defapt.

Pentru a obține un răspuns obiectiv, am decis să traducem răspunsul lui Doug Schoon, expert în formularea sistemelor de manichiură cu peste 30 de ani de experiență în domeniu.

 
BIO SCULPTURE

„Din păcate, la fiecare câțiva ani, cineva decide să atace în mod injust lămpile UV pentru unghii. Se pare că se întâmplă din nou.”

Doug Schoon a criticat studiul publicat în Nature Communications care a raportat despre riscurile potențiale asociate cu lămpile UV pentru unghii. El argumentează că studiul este nedrept și parțial din cauza condițiilor de testare nerealiste și că nu este reprezentativ pentru utilizarea tipică a lămpilor UV pentru unghii în saloanele de unghii. El afirmă că rezultatele ar fi fost diferite dacă cercetătorii ar fi utilizat niveluri reale de expunere și subliniază faptul că milioane de oameni au utilizat cu siguranță lămpi UV pentru unghii timp de peste 20 de ani. Potrivit lui Schoon, majoritatea dovezilor științifice continuă să demonstreze că lampile UV pentru unghii sunt sigure atunci când sunt utilizate corect.

„Studiul din Nature Communications, ‘DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer’, este nimic altceva decât un studiu incomplet și nedrept. De ce spun acest lucru? Studiul nu examinează siguranța lămpilor UV pentru unghii așa cum sunt folosite în saloanele de unghii… deloc! Mai degrabă, acesta este un efort nedrept de a face toate lămpile UV pentru unghii să pară periculoase. Cum se întâmplă acest lucru?

  1. Autorii studiului nu au ales cele mai utilizate sau chiar cele mai comune lămpi UV pentru unghii. Au testat doar O LAMPĂ – cea mai puternică lampa UV pentru unghii de pe piață, o lampă care nici nu este des utilizată în industria unghiilor.  De ce au folosit doar această lampă? Se pare că încearcă să obțină cel mai rău rezultat posibil, când scopul ar fi trebuit să fie înțelegerea siguranței lămpilor UV pentru unghii.

  2. Pentru a se asigura că obțin un rezultat îngrijorător, au folosit această lampă incorect – expunând mostrele la o expunere continuă de 20 de minute. Da, au folosit o lampă nerealistă și au expus țesutul pentru o durată nerealistă de timp! Lucrurile se înrăutățesc, repetând această experimentare nerealistă cu încă două expuneri consecutive de 20 de minute pentru un total de 60 de minute în trei zile. Aceasta este o modalitate nesănătoasă de a face experimente științifice.

  3.  Articolul pretinde că a testat nivelurile de expunere între 0 și 20 de minute, dar cercetătorii raportează numai rezultatele de la expunerile de 20 de minute. Pot garanta că rezultatele ar fi mult diferite dacă s-ar fi folosit trei expuneri de câte un minut. De ce nu ar fi testat expuneri realiste? Pare că agendă lor este să facă lămpile UV pentru unghii să pară periculoase.”

„Dacă este așa, ar trebui să se rușineze pentru frica inutilă pe care au creat-o. Pentru mai bine de 20 de ani, milioane de oameni au folosit aceste lămpi în mod regulat, astfel încât au o lungă istorie de utilizare sigură. În scurt, majoritatea dovezilor științifice demonstrează că lămpile UV pentru unghii sunt sigure, atunci când sunt utilizate corect.”

„Autorii afirmă: „acest studiu NU oferă dovezi directe pentru un risc crescut de cancer la oameni”, totuși, în interviurile cu presa, ei par a promova un risc crescut de cancer exagerat. Aceasta ridică întrebarea, care este adevărata lor intenție? Tot acest studiu dovedește, de fapt, că tehnicienii pentru unghii nu ar trebui să utilizeze lampi UV de 54 W și să expună pielea clienților lor pentru 20 de minute continue. Nu este nicio surpriză acolo. Ceea ce este cu adevărat trist este când cercetătorii folosesc studii științifice pentru a înșela publicul și a păcăli presa, în loc să ne lumineze cu cunoștințe noi și utile.”

 

Considerăm că răspunsul lui Doug Schoon este suficient pentru a evidenția toate erorile din acest studiu și intenția greșită din spatele acestuia.

Trebuie să specificăm că acest studiu se referă în mod special la lămpile UV, care sunt diferite de lămpile LED –  utilizate masiv în saloane, deoarece majoritatea gelurilor și semipermanentelor se polimerizează sub acțiunea LED. 

 

Ce este UV-ul sau radiația electromagnetică?

Radiația electromagnetică este o formă de transmitere a energiei sub forma valurilor, unde valurile electromagnetice sunt caracterizate prin lungimea undei și frecvență. Cele mai cunoscute, în afara valurilor „optice” care ne permit să vedem cu ochii, sunt poate unde radio sau microunde…

Instrumentul pentru clasificarea valurilor electromagnetice, de la frecvențele cele mai scăzute până la cele mai înalte, este spectrul electromagnetic (EM), o subdivizare pur convențională și aproximativă în mai multe intervaluri.

Razele ultra-violet în spectrul electromagnetic sunt un interval particular al radiației electromagnetice care sunt divizate in UVA, UVB si UVC. UVA (400-315 nm), UVB (315-280 nm) și UVC (280-100 nm).

Razele UV sunt produse de o gamă largă de surse artificiale și naturale, incluzând Soarele! Soarele, de fapt, emite atât raze UV-A cât și UV-B și UV-C, dar, datorită acțiunii de absorbție efectuate de ozonosfera noastră, 99% din razele UV care ajung la suprafața Pământului sunt raze UV-A.

Cum funcționează lămpile UV?

Lămpile tradiționale cu becuri UV funcționează prin utilizarea tuburilor fluorescente care conțin gaze (Mercur, Neon etc.) care sunt inofensive dar nu foarte prietenoase cu mediul. Lămpile, de fapt, nu pot fi ușor reciclate, deoarece se sparg în bucăți, făcând recuperarea lor dificilă. Becurile generează ceva căldură, atingând temperaturi ridicate (de la 50° în sus), motiv pentru care atunci când pui mâna în interiorul lămpii, după câteva minute, simți că arde! Durata de viață a becurilor este, de asemenea, considerabil limitată la aproximativ 1000 de ore de funcționare.

 

Aceste neoane speciale emit un spectru larg de raze UV cu o lungime de undă de la 340 la 315 nm (UVA) și sunt indispensabile pentru a activa reacția chimică care se produce în interiorul produselor noastre de manichiură. Razele UV pătrund în interiorul produsului și întâlnesc mici particule minuscule numite fotoinițiatori care declanșează reacția chimică, făcând literalmente ca atomi și moleculele prezente în produs să lege între ele niște legături mici și foarte rezistente, numite oligomeri. În scurt timp, reacția se termină transformând compusul nostru gelatinos într-o structură solidă și rezistentă, adică gelul. 

Lămpile LED sunt de asemenea capabile să reproducă întregul spectru de raze UV, incluzând UVA, UVB și UVC, astfel încât sunt alternativa ideală pentru profesioniștii care doresc să lucreze cu cele mai înalte standarde de calitate, fără a renunța la performanță, siguranță și economie!

Cum funcționează lămpile LED?

Precizăm că termenul LED este acronimul pentru „DIODE EMITENTE DE LUMINĂ”, adică lumina este generată prin intermediul unui efect electronic creat de un mic element semiconductor, precis diodele, care, în funcție de materialul utilizat, emit lumina chiar și în culori diferite! Prima LED a fost dezvoltată în 1962 de către un consultant al General Electric, Nick Holonyak Jr.

Tehnologia LED reprezintă evoluția iluminatului din mai multe puncte de vedere! Durata de viață a lămpilor LED este estimată la aproximativ 20.000/50.000 ore (depinde de modelele diodei) și, în orice caz, la sfârșitul vieții, ele păstrează în continuare 70% din emisia inițială de lumină! Nu conțin substanțe nocive și nu creează căldură, deoarece produc lumină rece. Asigură o economie energetică considerabilă: raportul dintre eficiența luminii LED și consumul lm/w este de aproximativ 3:1 și în unele cazuri chiar 5:1 sau 7:1 Acest lucru înseamnă că, pentru aceeași emisie de lumină, consumă mult mai puțin decât lămpile tradiționale, cu economii importante atât în ceea ce privește energia, cât și banii!

 

 

Am ajuns la sfârșitul acestei analize lungi și interesante dedicată lămpilor UV și LED. De data aceasta, ați observat cu siguranță, am vrut să consacrăm câteva idei suplimentare acestui subiect deoarece credem că este un subiect foarte important pentru cei care lucrează în domeniu, precum și pentru cei care se apropie pentru prima dată de acest subiect și sunt curioși să înțeleagă cum funcționează lucrurile din jurul lor, inclusiv lampa LED în care își introduc mâinile când merg la salon.

Un articol mai vechi dedicat acestui subiect puteți găsi aici

Sursele acestui articol:

https://www.scratchmagazine.co.uk/news/leading-nail-industry-scientist-responds-to-online-claims-about-uv-lamp-safety/

https://www.picsnails.com/en/nail-school/nails-blog/nail-artist-blog/what-s-the-difference-between-an-uv-lamp-and-a-led-lamp-.html

HEALTHY | ETHICAL | PROFESSIONAL

Shopping Cart
Bio Sculpture România
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.